Tervezés, első fázis

A tervezési szakasz elején tartunk. Ismerkedünk a dologgal, hogyan is működik.
Első és legfontosabb dolog, ha valaki passzívház építésre adja a fejét, a telek kiválasztása. Itt ugyanis az egyik legfontosabb dolog a tájolás.
Nekünk szerencsénk volt, mert a telek már megvolt, mikor ráakadtunk egyáltalán a passzívház témájára, de a tájolása megfelelő. Azt nem mondom, hogy kedvező, mert lehet ennél jobb telket is venni, de a lehetőségek igencsak korlátozottak.
Nos akkor a tájolás:
Nagyon lényeges, hogy Dél felé meg tudjuk nyitni a házat hatalmas ablakokkal és ajtókkal, mert a legtöbb szoláris energiát erről az oldalról nyerjük, és ez persze akkor a legfontosabb, amikor alig-alig süt a Nap.

Megesik, hogy télen csak 22,5°-ot jár be a Nap, így a Déli oldal mindenképpen a legfontosabb.

A mi telkünk keskeny, hosszú, az utcai front ÉK-i, az udvari DNY-i. Szerencsésebb lenne egy É-D-i tájolás, de így is megoldható a dolog. Annyit tettünk mindössze, hogy a ház hátulját befordítottuk Dél felé. Így kaptunk egy izgalmas megtört tömeget. Persze a szabályokra oda kell figyelni, így a 16 m széles telken 6 m oldalkert tartási kötelezettség kicsit megnehezítette a dolgunkat, de minden megoldható. A terv még nem végleges, van egy földszintes és egy emeletes verzió. Passzív házként a tervezők szerint az emeletes tud jobban működni. Már csak azt kell kiszámolnom, belefér-e a 4,5 m-es homlokzatmagasságba?

Fontos tehát a teleknél a tájolás. De ugyanilyen fontos a környezet is, azaz a szomszédos épületek, fák. Mi ilyen szempontból is szerencsések vagyunk, mert a mi telkünk az utolsó üres telek az utcában, így a környezet jó eséllyel már nem fog jelentősen változni. Tudjuk mekkorák a szomszéd házak, mennyire árnyékolják le a mi házunkat. Ugyanis a ház elhelyezésénél ez igen nagy kérdés! Hiszen mi a Nap energiájával fogunk fűteni! (Persze ez így nem teljesen igaz, de ezt használjuk fel nagy részben.) Telekvásárlásnál tehát szerencsésebb, ha már vannak szomszédok, mert akkor túl nagy meglepetés nem érhet. De mindez kiküszöbölhető szerintem úgy is, ha jó széles a telek, és a szabályozás nem enged túl magas házakat építeni, így tuti nem kerül mellénk egy többemeletes ház.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése