A kezdetek....

Férjemmel elhatároztuk, hogy mivel már kinőttük a lakásunkat és a házvásárlási próbálkozásaink meghiúsultak, építkezésbe fogunk.

Építész lévén könnyűnek ígérkezett a feladat, bár tudtam, hogy harc nélkül nem fog menni. Körülbelül öt vagy hat verzió elkészülte után jött el a nap, hogy elmenjünk a Construma kiállításra. Vesztünkre, vagy talán mégsem?

Hagyományos házat terveztünk, téglából, jó vastag lélegző falakat, jó minőségű nyílászárókkal. A kiállításon azonban ráakadtunk egy standra a következő felirattal: "Passzív ház egykézből"

Megragadta a fantáziánkat, bár nem tudtuk, miről is van szó. Bár építészként végeztem, az iskolában ezt nekünk még nem tanították, a szakma tervezői részével pedig már öt éve felhagytam, így nekem is új volt a dolog.

Nos tehát, mi is az a passzív ház?

"A passzívház fogalma:

Passzívháznak nevezzük azokat az épületeket, melyekben nincs aktív fűtés. A minimálisra csökkentett hőveszteséget optimalis tájolás, tömegformálás mellett maximalizált hőnyereséggel pótoljuk. Így minimális többletenergiával biztosítható a téli-nyári hőkomfort."

Szóval nem lesz gázszámlám? Ez jól hangzik, és itt jön a második nagy kérdés, mennyibe kerül?

Nos, a tervezők azt mondják 10-20% többletköltsége van egy normál házéhoz képest.

Meglátjuk.

Meglátjuk, ugyanis belevágtunk, sokat rágódtunk rajta, de elhatároztuk, hogy passzív házat építünk.

És hogy mit is jelent ez? Azt, hogy dobhatom a kukába az egy hónap alatt összehozott tervrengeteget, és kezdhetem elölről, de most már tudatosan. Jól hangzik.

1 megjegyzés:

  1. Legyetek ovatosak vannak akik passiv haznak adnak el a Nemet passziv haz szabvanyoknak nem megfelelo eljarasokat is. Ha gondolod meg tudom adni annak a sracnak az elerhetoseget aki elosokent epitett itthon nemetek altal is hitelesitett passziv hazat.

    Addig is:

    http://vimeo.com/3936813

    Udv: szalaiferi

    VálaszTörlés