Egy kis szöveges beszámoló

Nos a képek után végre írhatnék is valamit, hát rászántam magam, álljon itt egy kis szöveges beszámoló az eddigi munkákról.

Kezdtük a földmunkával.
A szintek meghatározása után, ami azért okozott némi fejtörést, hogy akkor hogy is legyen...:-), kitűztük a kiemelendő munkagödröt. Hát nem mondom, szép méretes lett, a síknak hitt telkünkben is volt 60 cm szintkülönbség 25 m hosszon. Szóval a gépi kiemelés erős 1,5 napot vett igénybe, persze ebbe már a gépészeti árkok is belefértek, igaz, a garázsban lévő szerelőakna már némi kézi egyengetésre szorult. Nem könnyű azt sem megtervezni, hogy a gép hogyan és milyen sorrendben szedje ki a dolgokat, hogy a végén még ki is tudjon jönni a gödörből, de a rámpát, amin kijött, ki is tudja szedni kintről. Szóval bőszen szinteztünk a munkagödör kiemelés alatt végig, és próbáltuk jól kitalálni a sorrendet. Végül persze minden jól ment.
Csőfektetés
Passzív ház lévén semmilyen cső nem jöhet a falon át, így mindenre most, az elején kell gondolni (az alapvető dolgokon kívül a riasztó, kábeltévé, internet...stb. szóval mindenre, amire szükség lehet), a csöveket (védőcsöveket) előre le kellett fektetni, a talajkollektorcsővel együtt. Természetesen a csöveket be is kellett szintezni, hogy a víz/szennyvíz elfolyást biztosítsuk. Nem könnyű egy hatalmas munkagödörbe pontosan letenni a csöveket, mert sok varia később már nem lehetséges...
Következett a zúzottkő ágyazat.
Ennek a mennyiségi megtippelése sem egyszerű, kétféle átmérőjűt alkalmaztunk, és az egyszerű matematikai számítás azért kevés volt ahhoz, hogy mennyi is kell. Talán kétszer rendeltünk utána, vagy háromszor? Még szerencse, hogy itt a faluban fellelhető volt némi anyag.
A tömörítés egy brutál erős, nehéz nagy dög géppel készült, a hangját nem is említeném...
Itt azért már kezdtünk örülni, mert végre látszott, hogy alakul valami.
XPS hőszigetelés+lemezalap
Passzívház lévén alulról is komoly hőszigetelés készül, a lemezalap alá 20 cm vastagságban, majd a padlóban még 8 cm. /Ez normál háznál összesen max. 10 cm körül szokott mozogni, csak az összehasonlítás végett :-))/
Mivel a hőszigetelésre került a lemezalap, ami ugye a házat tartja, így nagy teherbírásúnak kellett lennie, ezenkívül a vizet sem szabad szeretnie.
Mivel viszont könnyű, és elég jó szeles időben készült, a vasszereléssel együtt kellett csinálni.
Majd jött a betonozás, igazán látványos művelet, amikor a betonpumpa beállt a telek elejére, és a ház leghátsó sarkáig elért a csöve. Közönségünk volt rendesen :-)
Majd következett a leglátványosabb rész, a falazás
Természetesen a fal alá került bitumenes lemez, kitűztük a sarkokat, majd 3 nap alatt elkészült az összes főfal. Már igazán kezd ház formát felvenni.
A koszorúval kicsit meggyűlt a bajunk, mert előregyártott zsaluelemekkel terveztük, de azok nem érkeztek meg időre, de azért az is elkészült, vasszereléssel és betonozással együtt.
Következő állomás a tető, de addig még a veranda oszlopainak alapozását el kell készíteni.
Hát így állunk most :-))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése